vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Psycho 60 – Tisztelgés Hitchcock előtt

Ugyan mi csak 1972-ben nézhettük meg moziban, de a New York-iak már 1960. június 16.-án megborzonghattak a Psycho befejező képsorain. Hitchcock nagyon sok óvintézkedést tett, hogy a legtöbb érzelmet váltsa ki filmjével mit sem sejtő nézőiből.

Először is, külön felmondott egy szöveget, amiben mindenkit megkért, aki kifelé tartott a moziból (egy erre külön kialakított kijáraton, hogy ne találkozzanak a befelé tartó nézőkkel), hogy ha egy mód van rá, ne árulják el a film végét.

Bizony, már Hitchcock is megfogalmazta 1960-ban, hogy a spoilerezés a 8. főbűn!

De már a film gyártása közben is tett lépéseket, hogy minél megdöbbentőbb legyen majd a végkifejlet mindenkinek, hiszen felvásárolta Robert Bloch összes, még piacon lévő 1959-es regényét.Már ezek is rettentően innovatív és vízionárius megoldások voltak az amúgy is sajátos technikákat előszeretettel alkalmazó Hitchcocktól, de Végh Vozó Zoltán nem véletlenül dönthetett úgy, hogy a klasszikus film zuhanyjelenetét újraforgatva tiszteleg a rendező zsenialitása előtt a film 60. születésnapján.

Ezt a jelenetet ugyanis anno a direktor 77 különböző szögből vette fel 6 napon keresztül, és több, mint 50 vágás található benne. Nem csoda, hogy Végh képes volt 60 különböző nagyszerű színésznővel újraforgatni ezt az ikonikus jelentet.
Hogy csak pár nevet említsünk a teljesség igénye nélkül: Hámori Gabriella, Szulák Andrea, Péterfy Bori, Tóth Enikő, Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Pásztor Erzsi, és egy rövid kép erejéig Törőcsik Mari is. <3

Ezúton gratulálunk a teljes csapatnak!

Az előd nagyságához mérhető a végeredmény, le a kalappal ezelőtt a főhajtás előtt!

A teljes kisfilm:

 

Ha belelesnél, hogy mennyire összetett egy 3 perces filmjelenet leforgatása, akkor ne hagyd ki az Így készültet sem:

 

Psycho remake 1960-2020 side by side: 

 

Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda