Filmio magyar filmek Netflixesen – reakció

A magyar filmművészet új ruhát és esélyt kapott.

Mától elérhető a magyar filmtörténelem és filmjelen. Elképesztő mennyiségű felújított és új film, sorozat, dokumentumfilm, gyerekfilmek, rajzfilmek és ki tudja még mi nézhető online mától a filmio.hu oldalon. Ez hatalmas dolog, és nem azért, mert újabb szolgáltatás válik elérhetővé, ahol eltölthetjük a covidos időket, hanem azért, mert hazánk filmművészete végre új ruhát kapott.Legyünk őszinték, elkényelmesedtük. Tartalomfogyasztásban mindenképpen. Az ember akkor néz meg egy filmet, ha az gyorsan, fájdalommentesen elérhető. Ha nem ilyen, akkor nem nézi meg. Ezért aztán külföldi tartalomszolgáltatókhoz fordul (Netflix, HBO, Amazon Prime), hiszen azok elérhetőek.

Ebben lépett hatalmasat előre a FILMIO.hu A mai naptól kezdve hazánknak van egy online filmszolgáltatója, mely sok-sok száz órányi világminőségű magyar filmet ad közre, tulajdonképpen fillérekért. Az év végéig kb. 800 forintos előfizetői áron, majd januártól 1190 forintért (három és fél buszjegy ára) havonta.

Talán túl szépnek látom a jövőt, de ahogy a FILMIO gazdái, úgy én is remélem, hogy ez a lehetőség nem csupán visszatekintő erejű. A világ film- és sorozatforgalmazása és -készítése jelen pillanatban egy forradalom közepén tart. Az online tartalomszolgáltatók döbbenetes erőt fedeztek fel: a sok kicsi sokra megy elvét. Azt, hogy megfelelő mennyiségű előfizető hatalmas erőt képvisel: forgalmat, figyelmet, lelkesedést és pénzt adhat és ad új tartalmak elkészítésére és a régiek életben tartására.

A fiatal generáció már nem jár moziba, ha nem 3D-t ígérő és kilométer széles vásznat kívánó gigaprodukcióról van szó. És nem néz tévét. Egyáltalán. Az ő világa a streaming, az online tartalomszolgáltatás. Ezért nem néz magyar filmeket és sorozatokat, mert számára ezek nem létező helyeken jelennek meg.  De filmet szeret nézni. Akár jó magyar filmet is, és most megszületett egy hely, ahol ezt megteheti.

Most már csak egy kérdés van: elég jók-e a magyar filmek, sorozatok, dokumentumfilmek (és sorozatok, ha lesznek ilyenek), animációk ahhoz, hogy az előfizetők ott is maradjanak. Szerintem Jancsó, Bacsó, Balázs, Fábri, Tarr, Gothár és még számos filmikon hazájában ennek nem szabad kérdésként felmerülnie. Innentől pedig izgulunk, hogy ez egy új jövőt jelentsen, és persze magyar filmeket is nézünk otthon, kattintással, új generációsan. Rajtunk is múlik, hogy mi lesz ebből.


Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Barbie, a diadalmas

Vajon ki 2023 legnagyobb, legerősebb, legvonzóbb mozilénye? Hát egy tágra nyílt szemű, vékony, szőke...

Ott ér véget, ahol elkezdődött – Insidious – A vörös ajtó holnaptól a mozikban!

Az immár legendás Insidious horrorfranchise záródarabjában a teljes eredeti stáb visszatér, hogy újabb hátborzongató, álomszerű vízióval...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...