vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Avatar: A víz útja kritika (Avatar: The Way of Water, 2022)

2009-ben James Cameron (Terminátor 1-2, Titanic) nagy sikerű, rendkívül látványos alkotása az Avatar kasszasiker lett. Mégpedig annyira, hogy a világ legnagyobb bevételt produkáló mozija lett és ezt tartotta több mint egy évtizeden át. Ezzel a rendező olyan magasságokba emelkedett, hogy nem volt kérdés a folytatás.

Cameron kapásból több részben gondolkodott. A megtett út hosszú és rögös volt, de a rengeteg halasztást követően idén elérkezett a várva várt folytatás.

Vannak olyan folytatás filmek, amiket úgy is meg lehet tekinteni, mint egy különálló mozit. Na, ez pont nem az. Nem árt megnézni, sőt, kifejezetten ajánlott az első rész megtekintése, mielőtt ebbe belevág valaki, hogy tudja mi miért történt és ki kicsoda.

Avatar: A víz útja kritika
(B-J): Lo’ak (Britain Dalton) és egy tulkun az Avatar: A víz útja című filmben. Kredit: © 2022 20th Century Studios.

Mindig is tudtuk, hogy Cameronnak van egy egyedi stílusa, meglátása, rendezzen is bármilyen filmet. Itt aztán fel is használta védjegyeit és az évtizedek alatt megszerzett tudását, a fantáziájáról nem is beszélve.

Bevallom, kicsit félve ültem be a vetítésre, vajon mi újat is tud még mutatni a navik és az emberek harcáról, az Avatar világából, főleg, hogy eltelt közben tizenkét év az első rész óta. Hát..amilyen különleges világot teremtett és szerzett hatalmas rajongótábort az eggyel, a második résszel csak fokozni tudta. Mind látványban, mind történetben, mind érzelmileg. Egy elképesztően grandiózus alkotás, ami most méltó folytatássá bővült.

Avatar: A víz útja kritika
Jake Sully (Sam Worthington) az Avatar: A víz útja című filmben. Kredit: © 2022 20th Century Studios.

Persze, persze nem mentes a mozi egy-egy sablontól, kikacsintástól, de manapság ritka az ilyen volumenű filmeknél és szinte elkerülhetetlen. Főleg úgy, hogy kiszámíthatóságuk ellenére is teljesen helyükön vannak és működnek.

Avatar: A víz útja kritika pontozó thumbnail
Avatar: A víz útja kritika (Avatar: The Way of Water, 2022)
Összességében
Száz szónak is egy a vége: aki az első részt látta és tetszett neki, annak ez is abszolút kötelező darab, aki meg nem, az pótolja és utána vonja le a következtetést, hogy várja e a harmadik és negyedik részt a második után.
Rendezés
8
Színészi alakítás
7.5
Forgatókönyv
6.5
Fényképezés
10
Filmzene/Hang/Effektek
10
8.5
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.