vasárnap, április 21, 2024

ALIEN 40. évfordulós rövidfilmek (ALIEN 40th Anniversary Short Films – 2019) [Kritika]

Mától, öt hét leforgása alatt nem kevesebb, mint 6 Alien rövidfilm lát majd napvilágot, a Ridley Scott által rendezett klasszikus, az Alien: Nyolcadik utas a Halál című film 40. évfordulójának alkalmából. A kisfilmek érdekességét az adja, hogy a projekt ötlete az eredeti mozikat gyártó 20th Century Fox fejéből pattant ki, és emellett ők is finanszírozták azt. A 6 elkészült mű, egyébként nem kevesebb, mint 550 nevezett filmterv közül kerültek ki győztesen. Mi pedig minden héten megírjuk majd az adott alkotásokról, hogy azok mennyire nyerték el tetszésünket. Az öt hét leteltével, egészen pontosan április 26-án pedig összegezzük, hogy mit gondolunk egészében erről a 6 moziból álló antológia filmről.

1. Alien: Containment

Történet: Négy űrutazó egy mentőkapszulában találja magát valahol a végtelen világűr kellős közepén. Közben pedig próbálják kitalálni, hogy mi okozhatta az űrhajó vesztét. Ahogy telik múlik az idő egyre kevésbé bíznak meg egymásban, mert könnyen elképzelhető, hogy egyikőjük megfertőződött.

Rendező: Chris Reading

Játékidő: 9:30

Premier: 2019. március 29.

Értékelés
A Containment alcímre hallgató első epizód szerintem kellőképpen hatásos volt ahhoz, hogy várjuk a továbbiakat. Igaz, a nettó 9 perces játékidő elég szűkös és kétszer ennyi játékidővel véleményem szerint jobban működött volna a történet, de összeségében így is korrekt kis film született, meglepően véres végkifejlettel és egy igazán ütős befejezéssel. Aki viszont már most kifejlett xenomorphok-ra számít az sajnos csalódni fog.
75

2. Alien: Specimen

Történet: Julie, egy kolónia botanikusa, az egyik nap titokzatos szállítmányt kap a zöld házba, azonban azt nem tudja, hogy abban egy idegen lény is rejtőzik. Nem sokkal később egy véletlen baleset folytán a házban áramszünet keletkezik és a nő, valamint az idegen lény közt macska-egér harc kezdődik. Utóbbi egy gazdatestet szeretene találni, míg előbbi csak szeretne túlélni.

Rendező: Kelsey Taylor

Játékidő: 10:15

Premier: 2019. április 5.

Értékelés
A Specimen alcímre hallgató Alien rövidfilm kétségtelenül túltesz elődjén. A kezdő képsorok egy felhőtlen munkanap ígéretével kecsegtetnek, de aztán rövidesen, minden szépen fokozatosan kezd elcsesződni. Legnagyobb erőssége, hogy 10 percben is egy élvezetes és kerek egész sztorit alkot, ennek ellenére a végefőcím után mégis olyan érzést hagyott bennem, hogy simán elnéztem volna még legalább másfél óráig. És habár kifejlett Aliennel ezúttal sem találkozhattunk, de egy Facehugger fontos szerepet kapott benne.
80

3. Alien: Night Shift

Történet: Egy részegnek tűnő sofőrt találnak az egyik kolónián. A férfit ezután a kolónia utánpótlásait tároló raktárba viszik, ahol egy fiatal dolgozó gondjaira bízzák a rejtélyes idegent. A dolgok azonban hamarosan sokkoló fordulatot vesznek.

Rendező: Aiden Brezonick

Játékidő: 9:19

Premier: 2019. április 12.

Értékelés
A Night Shift eddig egyértelműen a leggyengébb az eddigi három kisfilm közül. Pozitívuma, hogy már viszonylag hosszú ideig láthatunk benne egy frissen kikelt idegent. Ezt leszámítva azonban semmi pluszt nem ad a korábbi két részhez képest, sőt a 9 perces játékidő nagy része teljesen eseménytelenül telik, pedig a múlt heti rész megmutatta, hogy igenis lehet jól gazdálkodni a rövid játékidővel. A Night Shift összeségében mégsem rossz, felvonultatja ugyanis az Alien filmekre vonatkozó kötelező elemeket, de nem tudja végig fenntartani az izgalmat és a feszültséget. Sőt igazán csak az utolsó 3 percben indul be igazán, aztán már vége is.
70

4. Alien: Ore

Történet: Lorraine egy bányász kolónián dolgozik bányászként, hogy jobb életet tudjon biztosítani lánya és unokája számára. Az egyik ásatás során azonban az egyik munkatársa holttestére bukkan. A rejtélyes haláleset után azonban válaszút elé kényszerül: a cég utasításainak megfelelően elmenekül vagy a félelmeit leküzdve megpróbálja megvédeni a családját.

Rendező: Spear-nővérek

Játékidő: 10:39

Premier: 2019. április 19.

Értékelés
Úgy tűnik a Fox nagyon jó érzékkel válogatta össze a hat kisfilmet, ugyanis sorban a negyedik, Ore alcímre hallgató felvonás is remekül sikerül. A 10 perces játékidő előrehaladtával egyre jobban érezhető a feszültség és a kausztrofóbia. Talán ez a rész tudta eddig a legjobban visszadni az eredeti mozi hangulatát. És végre egy kifejlett xenomorph is szerepet kapott benne a rajongók legnagyobb örömére!
85

Alien: Harvest

Történet: Egy sérült űrhajó legénységének mindössze percei vannak ahhoz, hogy eljussanak egy mentősiklóhoz, miközben folyamatosan a mozgásérzékelőt figyelik, hogy elkerüljék a hajót rettegésben tartó titokzatos lényt.

Rendező: Benjamin Howdeshell

Játékidő: 9:17

Premier: 2019. április 26.

Értekelés
Most, hogy mind a hat rövidfilm napvilágot látott ki merem jelenteni, hogy a Harvest alcímre hallgató epizód lett a sorozat legjobbja! Minden megvan benne, ami egy jó Alien sztorihoz kellhet. Izgalom, vér, xenomorphok és androidok. Sőt még az Alien3 egyik ikonikus jelenete előtt is tiszteleg. Bár ilyesmi lett volna a három évvel ezelőtti Alien: Covenant is. Órákig el tudam volna még nézni.
90

Alien: Alone

Történet: Hope most már lassan egy éve próbálja éltben tartani magát és az Otranto névre hallgató, kémiai anyagokat szállító hajót, melyen teljesen egyedül van. Egy napon titokzatos rakományt fedez fel és ezután a hajó minden megmaradt energiaforrását arra használja, hogy emberi életet nyomaira bukkanjon.

Rendező: Noah Miller

Játékidő: 12:17

Premier: 2019. április 26.

Értékelés
Míg a Harvest című felvonás a rövidfilm antológia legjobbja volt, addig az utolsónak érkező Alone sajnos a legrosszabb. A címből már egyértelmű volt, hogy egy one men, vagyis inkább one woman show-val lesz dolgunk, amivel önmagában sosincs baj, de a főszereplő színésznő nem tudta kellő élettel megtölteni a 12 perces játékidő, így pedig hamar unalomba fulladt a történet.
65


Összességében
Alien rajongóknak egyértelműen megéri rászánni egy órát az életükből erre a hat rövidfilmre, mert egy kivételével az összes hozza a kultikus, eredeti alkotás hangulatát.
Pozitívumok
Negatívumok
80
Értékelés

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

Egy magányos űrhajós története a naprendszer peremén: Az űrhajós (Spaceman – Netflix, 2024) kritika

Számomra sajnos a 2023-as év nem éppen a filmek aranyéve volt. Keveset is kaptunk...

Népirtás a szomszédban: Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest, 2023) kritika

Jonathan Glazer legújabb filmjével bizonyítja, hogy képes arra, amire a legnagyobbak: bármilyen műfajú filmet...