péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: Wind River – Gyilkos nyomon (Wind River – 2017)

Magyar cím: Wind River – Gyilkos nyomon
Eredeti cím: Wind River
Műfaj: bűnügyi thriller
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Jon Bernthal, Gil Birmingham, Julia Jones, Graham Greene
Rendező: Taylor Sheridan
Forgatókönyvíró: Taylor Sheridan
Játékidő: 111 perc
Magyarországi mozipremier: 2017. ‪szeptember 7.
Magyarországi moziforgalmazó: Vertigo Média
Korhatár: 16+
Szinkronos előzetes:

Taylor Sheridan alig hét éve fogott bele a forgatókönyvírásba, de eddig bármihez nyúlt, az arannyá változott. Mind a Sicario – A bérgyilkos, mind A préri urai egyöntetű elismerést kapott a kritikusoktól, nézőktől, Sheridan pedig igen közel került ahhoz, hogy első forgatókönyveivel rögtön egy Oscar-díjat zsebeljen be. Túlzás lenne azt mondani, hogy ezúttal biztosra megy, ezért veszi kézbe a rendezést is, hiszen eddigi két történetét is remek rendezők vitték vászonra. Ettől függetlenül Sheridan bevállalta, hogy egyetlen rendezői tapasztalata – a nem nagy port kavaró Fájdalomküszöb című horror – után most maga fog filmet csinálni a forgatókönyvéből.

A Wyoming állam mélyén megbúvó Wind River rezervátum havában Cory Lambert (Jeremy Renner), az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatának embere egy fiatal, helyi lány holttestére bukkan. Az ügy felgöngyölítésére az FBI az újonc ügynököt, Jane Bannert (Elizabeth Olsen) küldi, aki Lamberttel együttműködve próbálja felderíteni a gyilkosságot. Ám mind a hely, mind a helyiek folyamatosan akadályt állítanak eléjük, miközben Lambertnek a saját kísérteteivel is szembe kell néznie. A világtól elszigetelt Wind River pedig a legjobbakból is kihozza a legrosszabbat.

Sheridan az Államok poros, déli határvidéke után sem vágyik valami barátságosabb helyre. De végül is: bevált stratégián miért változtatna? Ezeken a kietlen, kegyetlen tájakon mutatkozik meg igazán, mit is ér az ember. Márpedig Sheridan bizonyítottan jó a karakteralkotásban. Szereplői egytől egyig sokoldalú egyének, kidolgozott múlttal és nehéz választásokkal teli jelennel, akik hol egy nagyobb háttér előtt, hol egészen szűk környezetben derítik fel az emberi értékek és erkölcs sötétebb, nehezebben járható ösvényeit.

Míg Jeremy Renner most már jó pár éve folyamatosan belenyúl a tutiba, Elizabeth Olsen filmjei jóval inkább hullámzó minőséget mutatnak, bár legtöbbször erről nem ő tehet. Joggal bízhatunk benne, hogy a Sheridan által megálmodott Jane Banner szerepében megmutathatja színészi képességeinek legjavát.

A film szeptember 7-től tekinthető meg a hazai mozikban!Wind River – Gyilkos nyomon
Vélemény
Kísértetiesen gyönyörű tájak teli sötét titkokkal és elvont karakterekkel. Nem egy egyszerű „Ki tette? Ő volt. Vége” történet. Sokkal inkább olyan, ahol a szereplők egyéni drámája és döntései fontosabbak és izgalmasabbak, mint az, hogy végül is ki a gyilkos.
Pozitívumok
Negatívumok
90
Ennyire ajánljuk