péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Elismerést a kaszkadőröknek! – A kaszkadőr (The Fall Guy – 2024) kritika

Hollywoodban megszámlálhatatlan sok híres színész, rendező, forgatókönyvíró van, akiket a mozirajongók milliói ismernek. De vajon ha mondani kéne egy kaszkadőrt, hány mozirajongó tudna akár csak egyet is megnevezni? Pedig a kaszkadőr munka egy rendkívül fontos feladat a filmgyártásban, amely a nagy mozisztárok testi épségét hivatott megvédeni, és ezzel a produkció zökkenőmentes elkészülését is.

David Leitch, aki maga is kaszkadőrként tevékenykedett anno, most korunk egyik legfelkapottabb színészével, Ryan Goslinggal készítette el A kaszkadőr című filmet, mely humorosan próbálja megmutatni a kaszkadőr lét nehézségeit.

Colt Seavers (Ryan Gosling) az egyik legjobban foglalkoztatott kaszkadőrje az iparnak, aki egy komolyabb sérülést szenved az egyik esése során. Kényszerszabadságra szorul, és úgy érzi, hogy már nem is fog soha visszatérni. Ám Jody (Emily Blunt) első nagy rendezése kapcsán mégiscsak visszatér, hogy imponáljon a nőnek, akivel a sérülése után meg is szakadt a kapcsolata. A mozi nagy sztárja, Tom Ryder (Aaron Taylor-Johnson) eltűnik, és Coltra hárul a feladat, hogy megtalálja őt, ezzel megmentve a produkciót.

A kaszkadőr kritika
Aaron Taylor-Johnson, mint Tom Ryder az A kaszkadőr című filmben. Kredit: © Universal Studios.

Ryan Gosling alighanem a legjobb választás volt a szerepre. Ő az, aki amellett, hogy számos drámai szerepben megfordult már, hihetetlen jól tud humoros figurákat is eljátszani. Colt, a kissé bohókás, esetlen, mégis macsó kaszkadőr szerepét pedig egyértelműen ráírták. Tom Ryder eltűnésének hátterében lévő események szép lassan kristályozódnak ki a mozinéző előtt is, közben pedig hihetetlenül jól megkoreografált harcjeleneteket, üldözéseket láthatunk, valamilyen slágerrel a háttérben.

Kimondottan jó, hogy ezt nem streamingre gyártották, nagyon jól áll neki a mozivászon, és érződik rajta, hogy egy, a kaszkadőr szakma szerelmese van a háttérben. David Leitch elég időt töltött a szakmában ahhoz, hogy tudja, hogyan is lehet egy átlag mozinéző számára is megismertetni, és egyben elismertetni a kaszkadőrök munkáját.

A kaszkadőr kritika
(B-J): Ryan Gosling, mint Colt Seavers és Emily Blunt, mint Judy Moreno az A kaszkadőr című filmben. Kredit: © Universal Studios.

A látvány mellett a film legnagyobb erőssége egyértelműen a humor. Manapság, az erőltetett poénú vígjátékok korában felüdülés volt látni egy valóban jó humorral rendelkező filmet. Ez tipikusan az az alkotás, ami arra szolgál, hogy a néző beüljön rá, és két órán keresztül kikapcsoljon, és jól érezze magát, több egyebet nem kell belelátni, legalábbis sztori szinten.

A kaszkadőr kritika pontozó thumbnail
A kaszkadőr (The Fall Guy - 2024)
Összességében
A kaszkadőr az év eddigi egyik legjobb meglepetése. Egy határozottan vicces, látványos filmről beszélhetünk, ami nem hagyja cserben nézőit egy pillanatra sem, akik azért váltottak jegyet, hogy jókat nevessenek. Ezt az élményt pedig egy igazi exkaszkadőr keze munkája szolgáltatja számunkra.
Rendezés
9
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
8.5
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.