szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

25 érdekesség a 25 éves Jurassic Park című filmről

Szinte hihetetlen, de kereken 25 évvel ezelőtt, 1993. június 11-én tűzték először műsorukra az amerikai mozik Steven Spielberg korszakalkotó művét, a Jurassic Park-ot. A film szinte azonnal klasszikus lett és az elmúlt két év fél évtized során a popkultúra szerves részévé is vált. Ezért aztán nem volt könnyű dolgunk az érdekességek kiválasztásával, de reméljük sikerült olyanokat összeválogatnunk, amiket talán még nem tudtatok róla.

1. A T-Rex legendássá vált üvöltését kutya, pingvin, tigris, aligátor és elefánt hangjaiból keverték ki.

2. A Universal már azelőtt megvásárolta Michael Crichton könyvének megfilmesítési jogait mielőtt az megjelent volna. A stúdió egyébként 2 millió dollárt fizetett érte az írónak.

3. Sir Richard Attenborough már 14 éve – azaz 1979 óta – nem szerepelt élőszereplős mozifilmben, amikor felkérték John Hammond szerepére.

4. A 127 perces játékidő alatt mindössze 15 percre láthatunk dinókat a vásznon. Ebből 9 percnyit Stan Winston félelmetesen élethű animatronic bábjainak, 6 percet pedig az ILM vizuális effektusaiért felelős szakembereinek köszönhetünk.

5. A film utómunkálataiba George Lucas is bepillantott és annyira elégedett volt az ott látottakkal, hogy elérkezettnek látta az időt, valamint a technika fejlettségét ahhoz, hogy nekilásson az előzménytrilógia elkészítésének.

6. James Cameron is szerette volna megszerezni a regény megfilmesítésének jogait, de mire ajánlatot tett, addigra a Universal már megvásárolta azokat. Az ő változatában egyébként Arnold Schwarzenegger alakította volna Alan Grant-et, Bill Paxton Ian Maclom-ot, Charlton Heston pedig John Hammond-ot.

7. A Jurassic Park bemutatója idején a valaha készült legjövedelmezőbb filmmé vált, maga mögé utasítva az E. T., a földönkívüli-t, ami e címet mindaddig birtokolta. Egyébként mindkét film Steven Spielberg alkotása…

8. Karakterével ellentétben Jeff Goldblum mindig is menő ötletnek tartotta egy dinó park létrehozását.

9. Christina Ricci-t is meghallgatták Lex Murphy szerepére, mielőtt Ariana Richards megkapta volna a szerepet.

10. A filmhez két T-Rex modell is készült. Az egyiket a közeli (ez csak egy nagy fej részből állt), míg a másikat (egész alakos modell) távoli felvételekhez használták.

11. A 66. Oscar díjátadón Steven Spielberg két filmje a Jurassic Park és a Schindler listája is versengett a Legjobb hang kategóriában. Végül előbbi diadalmaskodhatott.

12. Az alkotáshoz előbb elkészült a storyboard, mint a forgatókönyv.

13. Dr. Ellie Sattler szerepére többek között Jodie Foster, Sigourney Weaver, Michelle Pfeiffer, Geena Davis, Daryl Hannah, Jamie Lee Curtis, Julia Roberts, Linda Hamilton, Sarah Jessica Parker, Bridget Fonda, Joan Cusack, Nicole Kidman, Heather Graham és Renée Zellweger is esélyesek voltak.

14. Ez volt az első film, ami átlépte a 400 és 500 millió dolláros bevételi határt is világviszonylatban.

15. A film VHS változata 1994 október 4-én jelent meg és közel 17 millió példányban fogyott belőle, amivel minden idők negyedik legtöbbet eladott VHS filmje lett.

16. Csak maga az előkészületek három évet vettek igénybe.

17.  Sid Sheinberg producer azzal a feltétellel vállalta a Schindler listája finanszírozását, ha Steven Spielberg előtte leforgatja a Jurassic Parkot.

18. Malcolm feketében, míg Hammond fehér ruhában látható a film során. Ezzel azt szerették volna szimbolizálni, hogy a két karakter mennyire ellentétes személyiségét.

19. A sikoly, amit a gyerekek akkor adtak ki, amikor rájuk támadt a T-Rex, igazi volt, mivel eredetileg nem lett volna szabad, hogy beessen a plexi üveg.

20. Dr. Alan Grant karakterét egy széles körben ismert paleontológusról, Jack Horner-ről mintázták, aki a filmek alatt végig konzultánsként dolgozott a rendező(k) mellett.

21. A Universal 65 millió dollárt költött a Jurassic Park reklámkampányára, száz céggel kötöttek ezer termékről szóló szerződést. Ezek között szerepelt három videojáték a SEGA-tól és az Ocean Software-től, játéksorozat a Kenner gyártásában és a Hasbro forgalmazásában és egy kisgyerekeknek szánt könyvváltozat is.

22. A videokölcsönzésekből csak az Egyesült Államokban 213 millió dollár folyt be.

23. A Jurassic Park első amerikai televíziós sugárzására 1995. május 7-én került sor. Ekkor több, mint 68 millió néző követte nyomon a filmet, így az NBC-t nézte a nézők 36%-a, a teljes tévénéző-közönség körében.

24. Magyarországon a filmet még évekkel a premier után is műsorán tartották a mozik és még az Elveszett világ 1997-es premierje előtt is masszív több ezres látogatottságot produkált.

25. Videotékákban a Jurassic Park már 1994 októberében elérhető volt. Lakossági forgalomban azonban 1997-ben jelent meg.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/