vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

22 mérföld (22 Mile – 2018) [Kritika]

A minap az alábbi beszélgetésnek voltam fültanúja: „22 mérföld? Hogy hogy 22? Eminem újra forgat?”  Természetesen erről szó sincs, csupán Peter Berg rendező kedvenc színészével, Mark Wahlberggel készítette el negyedik közös filmjét, ami a 22 mérföld címet kapta és tulajdonképpen egy akció-kémthrillerként írható körül a legjobban. És a közös munka újfen olyan jól sikerült, hogy már neki is álltak az ötödik – Wondeland című – filmjüknek.

A történet egyszerű, mint a faék: a CIA egyik titkos szervezetének – ennek a vezető ügynöke Wahlberg – ki kell menekítenie valahonnan Keletről egy rendőrt, a 22 mérföldre lévő repülőtérre, innen a frappáns cím is. A rendőr azért olyan fontos, mert menedékért cserébe elárulja az eltűnt nukleáris anyagok helyét, mielőtt egy Hiroshima+Nagasaki méretű robbantás sorozat venné kezdetét. Innentől pedig nincs megállás, több tonnányi fegyver, gránát és ellenlábas kerül az útjukba.

Mark Wahlbergnek még mindig remekül áll az akciósztár szerep és a kissé fékezhetetlen, heves vérmérsékletű, James Silva karakterét is jól hozza. Még nagyobb szerencse, hogy a Rajtaütés filmek sztárját, Iko Uwais-t – a menekülő rendőr Li Noore -, kapta társul, aki nem rest megcsillantani fantasztikus mozgását, harcművészeti tudását és persze felsőtestét is. A mellékszereplők azonban kicsit már felejthetőbbek, még, ha a volt pankrátor Ronda Rousey és a The Walking Dead című sorozatból ismert Lauren Cohen is a csapatot erősíti, de a forgatókönyvírók velük már nem bántak olyan kegyesen.

A játékidő alatt folyamatosan pörögnek az események, egy percre sem áll le a cselekmény, egyik helyszínről rohanunk a másikra, minden robban, az ellenség pedig csak jön és jön, miközben alkalomadtán egyéb bevágásokkal igyekeznek hol lassítani a cselekményt, hol pedig növelni a feszültséget. Az alaptörténet nagy mértékben hasonlít Bruce Willis, 16 utca című filmjéhez, talán ennek vagy a kapkodó három másodpercenkénti vágásoknak köszönhetően kaphatott nem túl fényes értékeléseket a kritikusoktól. A Rotten Tomatoes oldalán például mindössze 25%-on áll. Az IMDb-n némiképp jobb a helyzet, ott jelen pillanatban 6.2 ponton tanyázik az alkotás.

Ezek ellenére véleményem szerint, a 22 mérföld nem egy rossz film, de sajnos azt sem tudnám kijelenteni róla, hogy hú, de szuper és maradandó lenne. Hogy beülnék-e rá még egyszer? A közeljövőben biztosan nem. És, hogy megnézetném-e másokkal? Nos, azokkal mindenképpen, akik vágynak egy pörgős akciófilmekre és másfél órányi lövöldözésre, robbanó gránátokra és kőkemény csajokra. Azt pedig még a jövő zenéje, hogy az egyértelműen folytatásért kiáltó vég beteljesül-e, vagy Berg trilógiáról szőtt álma a kukában végzi végül.


Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés14 Votes
42
22 mérföld
Összességében
A 22 mérföld minden akció rajongó számára ajánlott néznivaló, de sajnos a megtekintés után hamar elfelejthetjük.
Pozitívumok
Látványos és pörgős akciójelenetek
Mark Wahlberg elcipeli a hátán a filmet
Negatívumok
A történet sajnos nem túl eredeti is felejthető is
60
Értékelés
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.