20 érdekesség a 20 éves Star Wars I. rész: Baljós árnyak című filmről

1. A legtöbb rajongó azt sérelmezte, hogy az eredeti trilógiához képest a speciális effektusoknak köszönhetően háttérbe szorultak az épített makettek és díszletek. Ez azonban nem igaz! A Baljós árnyak-hoz, ugyanis több épített makett és díszlet készült, mint az eredeti trilógia részeihez együttvéve.

2. Vin Diesel, Morgan Freeman, Tom Hanks, Kyle MacLachlan, Kurt Russell, és Denzel Washington is esélyesek voltak Qui-Gon Jinn szerepére.

3. Miközben a végső összecsapást forgatták, az Obi-Wan-t alakító Ewan McGregor folyamatosan fénykard hangokat adott ki, annyire beleélte magát a jelenetbe. Később ezeket a hangokat az utómunka során eltávolították.

4. Natalie Portman hangját digitálisan változtatták annak függvényében, hogy épp Padmé-t, vagy Amidala hercegnőt alakította a vásznon.

5. Liam Neeson annyira örült a felkérésnek, és annyira bízott a film sikerében, hogy anélkül írt alá rá, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet.

6. Az Anakin Skywalker-t alakító, Jake Lloyd szerint a Baljós árnyak-nak létezik/létezett egy nem kevesebb, mint 6 órás(!) változata is, amit csak kevesen láthattak. Ők viszont az elbeszélések szerint teljesen oda voltak érte és imádták.

7. Darth Maul-nak összen 6 percnyi játékideje van a filmben, ami alatt nagyjából 3 mondat hagyja csak el a száját.

8. Sokáig úgy volt, hogy Frank Darabont (A remény rabjai, Halálsoron) írja a forgatókönyvet, Carrie Fisher segédletével. Ez végül nem valósult meg, de Fisher később besegített Rian Johnsonnak a Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik forgatókönyvének megírásában.

9. George Lucas azt nyilatkozta egyszer, hogy Jar-Jar karakterét valójában a Disney Goofy-ja ihlette. Irónikus, hogy a franchise jogai később a Disney-hez kerültek.

10. A legendák szerint Mace Windu mester szerepére a rappar, Tupac Shakur is esélyes volt, 1996-ban bekövetkezett halála előtt.

11. Jar Jar Binks karakterét Michael Jackson is szerette volna eljátszani, aki jelmezbe bújt volna a figura megformálásához. Azonban Geroge Lucas a számítógépes animáció mellett döntött, így Jar Jar lett a filmtörténelem első, teljes mértékben számítógéppel animált karaktere, aki nem animációs filmben szerepelt.

12. Ewan McGregor utálta a forgatást, mert szinte az összes jelenetét zöld háttér előtt kellett felvennie.

13. A 136 perces játékidőből mindössze 10-15 percnyi olyan rész van, amiben nem használtak semmiféle számítógépes effektust.

14. A Fox még a trailer vetítésének körülményeit is szigorúan ellenőrizte. Amikor egy kanadai moziban véletlenül a határidő előtt egy nappal mutatták be az ízelítőt, a forgalmazó megvonta a mozitól a film bemutatásának jogát.

15. Eredetileg Benicio Del Toro alakította volna Darth Mault a filmben, ám a színész otthagyta a produkciót, amikor George Lucas kihúzta a karakter legtöbb szövegét a forgatókönyvből. 2017-ben azonban mégis csatlakozott a franchise-hoz, DJ szerepében.

16.  Ez volt ez első olyan Star Wars film, amely nem nyert Oscar-díjat egyetlen kategóriában sem.

17. Hugh Jackman, Tim Roth és Harry Connick, Jr. is szóba kerültek Obi-Wan Kenobi karakterének eljátszására.

18. Natalie Portman nem tudott ott lenni a film premierjén, mert az érettségi vizsgáira kellett készülnie.

19. Akármilyen hihetetlennek is tűnik ma már, de a Baljós árnyakat csak négy hónappal az amerikai premier után mutatták be idehaza. És habár több, mint 1 millió nézője volt, sokan ekkor már látták a film idegennyelvű kalózkópiáját.

20. Ron Howard is szóba került, mint lehetséges direktor, de túl nagy feladatnak érezte a film elkészítését, ezért elutasította azt. Közel 20 évvel később azonban elvállalta a Solo: Egy Star Wars-történet rendezését.

Friss

Dalra fakad az Átjáróház

Egyre inkább kirajzolódik a mozirajongók előtt, hogy miért lesz kihagyhatatlan film a decemberben a...

Brahmāstra: Első rész – Shiva kritika (Brahmāstra: Part One – Shiva, 2022 – Disney+): Szuperhős mozi indiai módra

Az indiai filmek temperamentuma mindig irigylésre méltó, zenés és táncos jelenetekkel tarkított romantikus alkotásokról...

A csoda kritika (The Wonder – 2022, Netflix): Florence Pugh egy csoda

Florence Pugh egyértelműen napjaink egyik legtehetségesebb színésznője. A csoda című kosztümös thriller már elérhető...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...