szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 20 éves Alien 4.: Feltámad a Halál című filmről

Ma 20 éve mutatták be az Alien franchise talán leggyűlöltebb darabját, a Feltámad a Halált. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 20 érdekességet, amit talán még nem tudtok az utolsó, Sigourney Weaver főszereplésével készült Alien filmről.

1. A víz alatti jelenet forgatása során, Ron Perlman majdnem belefulladt a vízbe. A színész épp a felszínre szeretett volna úszni, amikor beverte a fejét a díszlet egy darabjába és elájult. Az egyik közeli stábtag ugrott be érte és mentette meg.

2. Sigourney Weaver először visszautasította, hogy negyedjére is eljátssza Ellen Ripley szerepét. A film bemutatója után egy interjúban megkérdezték tőle, hogy miért vállalta el mégis a szerepet, mire a színésznő csak ennyit válaszolt: „Lényegében a teherautónyi pénz amit a házam elé pakoltak jobb belátásra bírt.”

3. A stúdió a jelenet szexuális természete miatt ki akarta vágni azt a részt, amikor Ripley találkozik a királynő Aliennel. Végül azért maradt benne ez a jelenet a filmben, mert Sigourney Weaver azzal fenyegetőzött, hogy ha kivágják akkor nem vesz részt a film promotálásában.

4. Jean-Pierre Jeunet szeretett volna leforgatni egy rövid jelenetet amiben egy szúnyog megcsípi Riley-t, a savas vérétől pedig azonnal elég. Jeunet azonban amikor megtudta a speciális effektekért felelős szakemberektől mennyibe kerülne ez a pár másodperces jelenet inkább letett róla.

5. Winona Ryder azelőtt aláírt a filmre, hogy olvasta volna a forgatókönyvet. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy eldicsekedhessen a testvéreinek, hogy szerepelni fog egy Alien filmben.

6. Az eredetileg megépített „újszülött” Alien rendelkezett nemi szervvel is, de ezt a stúdió kérésére az utomunkálatok során digitálisan eltávolították.

7. Sigourney Weaver 11 millió dollárt kapott azért, hogy negyedjére is belebújjon Ellen Ripley bőrébe. Ez az összeg megegyezik a Nyolcadik utas: a Halál teljes költségvetésével.

8. A rendező, a forgatás idején egyáltalán nem beszélt angolul, így tulajdonképpen egy tolmácson keresztül adott instrukciókat a színészeknek, ami rengeteg fennforgást okozott a stábon belül.

9. Ez az egyetlen Alien film, amit nem az Egyesült Királyságokban vettek fel, ennek legfőbb oka az volt, hogy a főszereplő/producer, Sigourney Weaver nem akart ingázni a két földrész között.

10. Dr. Wren karakterét eredetileg Bill Murray-re írták, abban reménykedve, hogy elvállalja a szerepet.

11. Nagyon nehéz volt elég nagy stúdiót találni a forgatáshoz, mert akkoriban forgott többek között a Titanic, a Csillagközi invázió és az Elveszett világ: Jurassic Park is.

12. Joss Whedon nagyon nem örült, amikor a film bemutatóján szembesült vele, hogy mi tettek az általa írt forgatókönyvvel. 2005-ben az alábbiakat mondta az Alien negyedik részével kapcsolatban: nem az volt a baj, hogy mindent máshogy csináltak, mint ahogy én azt megírtam, a baj az volt, hogy mindent rosszul csináltak. A mondatok, amiket meghagytak a könyvemből azokat rosszul adták elő, rossz volt a casting, rossz volt a dizájn és rossz volt a filmzene is. Amit lehetett azt rosszul csinálták.

13. David Cronenberg, Danny Boyle, Bryan Singer és Peter Jackson is szóba kerültek, mint lehetséges direktorok. Jackson például azért passzolta a felkérést, mert nem hozta lázba, hogy Alien filmet rendezhessen, Boyle-nak pedig nem sikerült megegyeznie a stúdióval.

14. A víz alatti jelenet felvétele három hetet vett igénybe.

15. A jelenetben, amikor Ripley dob egy csont nélkülit háttal a palánknak, ott semmi féle speciális effektet vagy vágási trükköt nem alkalmaztak. Sigourney Weaver heteken át gyakorolta a dobást és végül a 200. próbálkozásra sikerült is neki.

16. Winona Ryder 12 éves korában majdnem belefulladt a vízbe, így a víz alatti jelenet felvételének első napján, a vízbe merülés előtt erős pánikrohamot kapott.

17. Magyarországon 1998. február 12-én mutatták be a filmet.

18. Világviszonylatban az Alien franchise negyedik legtöbb bevételt termelő filmje (az inflációt figyelmem kívül hagyva), a maga 161 millió dollárjával. Csak a Prometheus (403 millió), az Alien: Covenant (241 millió) és az Alien vs. Predator (172.5 millió) előzi meg a sorban.

19. Sigourney Weaver nagy részt amiatt a jelenet miatt vállalta el a filmet, amikor Ripley 8 találkozik, majd elpusztítja egy korábbi félre sikerült klónját, Ripley 7-et.

20. Az eredeti elképzelések szerint a Bolygó neve: Halál című filmből megismert Newt-ot klónozták volna és nem Ripley-t, de a stúdió nem mert bevállalni egy olyan Alien filmet, aminek nem Sigourney Weaver a főszereplője.Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/