vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 10 éves Watchmen: Az őrzők című filmről

Amerikában kereken 10 évvel ezelőtt került bemutatásra minden idők egyik legmegosztóbb képregény adaptációja a Watchman: Az őrzők. Míg egyesek szerint Zack Snyder mozija mestermű, addig mások szerint rém unalmas, és felületes. Ti mit gondoltok róla? És ezt a 10 érdekességet tudtátok például?

1. A Watchmen moziváltozata sem rövid, a maga 162 percével, de létezik egy 186 perces rendezői, valamint egy 215 perces Ultimate Cut nevezetű változat is. Ez utóbbi önmagába foglalja a
Tales of the Black Freighter című animációs rövidfilmet is.

2. A forgatás megkezdése előtt egyedül a Rorschach-ot alakító Jackie Earle Haley ismerte a film alapjául szolgáló képregényt, ő viszont pont emiatt hosszasan kampányolt is, hogy megkaptja a szerepet.

3. Az első előzetes, a 2008-as A sötét lovag című DC adaptáció előtt került bemutatásra. És mivel a Christopher Nolan által rendezett mozi hatalmas siker lett, akkora visszhangot generált az ízelítő, hogy a Watchmen képregény újra a bestseller toplisták élére ugrott.

4. A Komédiást alakító Jeffrey Dean Morgan pár oldal elolvasása után abba hagyta a forgatókönyv olvasását és visszautasította a felkérést, mivel azt hitte, hogy karaktere korai halála miatt mindössze egy rövid cameóról van szó. Később az ügynöke ráparancsolt, hogy olvassa végig a könyvet, aminek eleget is tett és mégiscsak szerepet vállalt a moziban.

5. A filmben látható amerikai zászlókon nem 50, hanem 51 csillag található. Ez azért van így, mert egy alternatív történelmet mutat be, ahol az 51. állam Vietnám lett, miután az amerikai megnyerték a háborút, Dr. Manhattannek köszönhetően.

6. Amikor Patrick Wilasonnak felajánlották Dan Dreiberg/Éji Bagoly szerepét gyorsan felhívta az egyik legjobb barátját, – aki hatalmas képregény rajongó – hogy érdemes-e elvállalnia a filmet. Erre a barátja röviden csak annyit felelt, hogy ha karrierje során szeretne szuperhős filmben szerepelni, akkor ez legyen az.

7. Sokáig Tim Burton volt a legesélyesebb a rendezői székre, de aztán elkezdte forgatni a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, majd az Alice csodaországban című filmeket, ezért nem tudta elvállalni a Watchmen-t. Burton verziójában egyébként Johnny Depp alakította volna a Komédiást.

8. A stúdió már az előkészületek alatt (tehát még az előtt, hogy egy percnyi anyag leforgott volna) több, mint 7 millió dollárt költött a produkcióra.

9. Carla Gugino a valóságban mindössze hét évvel idősebb, mint a filmbéli lányát alakító Malin Akerman.

10. Amikor megkérdezték az eredeti képregény íróját, Alan Moore-t arról, hogy mit gondol a készülő adaptációról , ezt mondta: “Tényleg szüksége van a világnak még egy szar filmre?”. Moore egyébként híresen nincs kibékülve műveinek feldolgozásaival, mivel azokat megfilmesíthetetlennek találja.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/