Egy igazi bajnok: Schumacher (2021 – Netflix) kritika

Egy igazi legenda pályafutását bemutató dokumentumfilm, mely jól bemutatja Schumachert mint sportolót és mint családfőt egyaránt.

Michael Schumacher. A név, amit szerintem még azok is ismernek, akik soha életükben nem láttak Forma–1-es futamot. Schumacher neve egybeforrott az F1-gyel és a Ferrarival. A sportág egyik, hanem a legnagyobb alakjáról beszélünk, aki hosszú évekig egyeduralkodó volt, és sorra döntött meg minden létező rekordot.

Schumacher
Michael Schumacher. Kredit: Motorsport Images

Schumacher viszont nemcsak sportemberként volt kiemelkedő, hanem családapaként is. A Netflixnek hála, most egyaránt betekintést kapunk a karrierje és a magánélete kulisszái mögé is.

1991-ben még senki nem gondolta volna, hogy a sportág egyik legnagyobb legendája mutatkozik be a belga nagydíjon. A film nagyszerűen kíséri végig Schumi pályafutása legfontosabb mérföldköveit. Egyaránt megmutatja a sikereket és a bukásokat is, így a laikusok számára is egyértelműsíti, hogy a siker egyáltalán nem jött könnyen. Sokan, akik nem ismerik igazán a Forma–1-et, az első dolog, ami eszükbe jut Schumiról, az az, hogy éveken át legyőzhetetlen volt a tűzpiros Ferrarival. Azt azonban kevesen tudják, hogy hány év munkája is előzte meg azt a bizonyos Ferrari-érát 2000 és 2004 között. A filmnek hála azonban pontosan végigkövethetjük a legfontosabb állomásokat, átélve a siker és a kudarc pillanatait is. Az érem mindkét oldalát kellő egyensúllyal mutatják be, így nagyszerűen átérezhetjük, hogy a sok sikertelen, küzdelmes év után mit is jelentett Schumacher és az egész Ferrari csapat számára az első közös világbajnoki cím, és az ezt követő sikerszéria. A film első fele azonban elsősorban a ferraris időszak előttre koncentrál, és megismerhetjük az összes, komolyabb világbajnoki kihívóját.

Schumacher
Michael Schumacher és felesége Corinna 1994-ben a hockenheimi futamon. Kredit: imago/Alternate

A mozi tele van szívvel és érzelemmel. Akik valamilyen szinten kötődnek Schumacherhez, azok garantáltan nem fogják kibírni könnycseppek nélkül, de úgy gondolom, hogy az átlagnéző számára is megindító lehet több jelenetsor is.

Mint említettem, a pályán történt eseményeken kívül megismerhetjük Schumit mint családfőt is. A felesége és a két gyereke minden szavából érezni lehet a szeretetet, és azt, hogy milyen jó ember Schumacher. A film a 2013-as tragikus síbalesettel zárul, ahol a családtagok elmesélik, hogy milyen űrt is hagyott maga után Schumi, és hogy egyetlen rossz pillanat mindent képes megváltoztatni.

Schumacher
Michael Schumacher két gyermekével: Mick-el és Gina-Maria-val. Kredit: Private/Schumacher

A Schumacher egy tökéletes dokumentumfilm egy sportág legendájáról. Nem célja, hogy minden tekintetben fényezze Schumachert, egyaránt bemutatja pályafutása jobb és rosszabb pillanatait egyaránt. Nem tért ki minden fontosabb eseményre, egyes történéseket pedig csak felszínesen érintett, ám összességében jól összefoglalta ennek a páratlan pályafutásnak a főbb momentumait. Ami azonban a legnagyobb erénye, hogy a sportág szerelmesei és az átlagnéző számára is átjön az a szenvedély és az az elkötelezettség, amit Schumi mutatott a sportág és a csapat összes tagja iránt. Minden sportnak vannak tehetséges, sikeres alakjai, de legendái csak kevesen. Schumacher pedig a sportág nagybetűs legendája!

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction, Netflix – 2020) [Kritika]

A Netflix hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend és egyre több háztartásban megtalálható. A...

Meggyőző érvek kritika (Persuasion, 2022, Netflix) – Nincs elég meggyőző érv ehhez a filmhez

Nem kellett túl sok meggyőző érv, hogy leüljek és megnézzem az egyik legújabb Jane...

A szürke ember kritika (The Gray Man, 2022 – Netflix): Nyári csitt-csatt-bumm

A Netflix manapság irtózatos összegeket költ egy-egy filmükre. Nem is csoda, hiszen a streamingek...