szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Pókember mindent visz!

Peter Parker a mozik hőse. Pókemberruhájában nemcsak a párhuzamos univerzumokból támadó szupergonoszokkal számol le, hanem azt is bebizonyítja: a mozi a nehéz körülmények ellenére is él és virul, és a nézők továbbra is tudják, hogy a nagy filmek nagy vásznat kívánnak.

A Pókember – Nincs hazaút december 16-án került a hazai mozikba, azonnal elsöprő sikert aratott, és számos rekordot megdöntött. Az első hétvégén elért adatok alapján gyártó stúdiója, a Sony itthon és a világban is története legeredményesebb premierjét könyvelhette el: Magyarországon vasárnap éjfélig 189 904 néző váltott jegyet a filmre. Ez egyúttal – a gyártótól függetlenül – minden idők 5. legsikeresebb premierje is. Ezek után természetes, hogy a Pókember hozta el nálunk a 2021 legsikeresebb mozibemutatójáért járó díjat, azután néhány napon belül 2021 legnézettebb és legnagyobb bevételt elérő alkotása lett, és persze az összes korábbi Pókember-filmnél is többen látták már.

Az elmúlt hétvégén pedig újabb, elképesztő határt lépett át: január 8-án az 500 ezredik magyar néző is megnézte a nagy pókkalandot.

Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Willem Dafoe és társaik a Marvel-univerzumban is jelentős helyet vívtak ki maguknak. Közös munkájuk jelenleg a Bosszúállók: Végjáték utáni 2. legtöbb bevételt hozó Marvel-film, ám mivel a Nincs hazaút valószínűleg még hosszú ideig a mozik műsorán marad, akár ez az eredmény is változhat.

A pók nemcsak nálunk hódít, az egész világon túllendült minden várakozáson. Az összbevétele már több mint 1,5 milliárd dollárnál jár. Az Egyesült Államokban a mozikban töltött 21 nap elég volt ahhoz, hogy 668 millió dolláros bevételt gyűjtsön, így a rekorderek listáján már leelőzte a Star Wars: Az utolsó Jedit és a Bosszúállókat is. Egyelőre minden idők 8. legsikeresebb filmje (csak az USA-t mérve már a 6.), de nincs megállás: a közeljövőben szinte biztosan maga mögé kényszeríti a Titanicot és a Jurrasic Worldöt is, és egyre feljebb kúszik a toplisták toplistáján. És ha mindez nem volna elég, már az Oscar-versenyben is komoly esélyesként tartják számon: a technikai elismerések maguktól értetődőek, de sokan érvelnek úgy, hogy az év legsikeresebb filmjének a legfontosabb kategóriák jelöltjei között is ott a helye, és a legjobb filmnek járó díjat is lehetségesnek tartják.

A Pókember – Nincs hazaút története még nem ért véget: a filmet továbbra is játsszák a mozik, és nem csökken a népszerűsége.

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.