12.6 C
Budapest
szombat, október 31, 2020
Kezdőlap Kultsomnia Érdekesség Pigcasso, a festő malac

Pigcasso, a festő malac

COVID-os időkben nagy szükség van a művészetre.

És ez nem vicc. Egy malacot megmentettek a vágóhídtól. 2016-ban egy állatmenhelyre került, Dél-Afrikában. És ennek a malacnak az lett a neve, hogy Pigcasso (a pig/malac és Picasso nevének összeolvasztása).

De ez még mindig meseszagú. Vagy az is lehetne, azonban a malac kezd művészi karriert befutni. Pigcasso – a gondozója, Joanne Lefson, szerint – ugyanis már odakerülésének pillanatában nagy érdeklődést mutatott a színek és az ecsetek iránt. A művész malac mindent megevett és tönkretett az újonnan épített ólban, de az ottfelejtett ecseteket egyenesen imádta.

Forrás: Independent

A lényeg, hogy Pigcasso kapott festéket és ecsetet, hogy alkothasson. Kezdetben a projekt rekreációs célokat szolgált – hogy a malac szórakozhasson és jól érezze magát –, azonban a lelkesedés kitartott, remekművek születtek, melyeket immár nem lehetett a szőnyeg alá söpörni.

Így indult a világkarrier, mely most már ott tart, hogy a malac egyes képei 4000 dollárt (napi árfolyamon 1,16 millió forintot) érnek. A befolyt összeg állatjóléti projekteket támogat.

Ennyi a hír, ilyen távolságtartós időkben ennek is örülni kell. Az, hogy a malac karrierje kit bánt jobban, a kétlábú művészeket, vagy a művészetileg elnyomott többi állatot, talány. Lehet, hogy egyszerűen egy piaci rést töm be a művészeti palettán. Egy biztos: Pigcasso manapság valószínűleg jobban él, mint sok képzőművész szerte a világban.

Pigcasso honlapja: https://pigcasso.org/

Forrás: Independent


Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB

Vadon (Wild – 2014) [Kritika]

Ha meghalljuk azt a szót, hogy zarándoklat, a legtöbb embernek valószínűleg az El Camino fog beugrani. Természetesen ezen kívül rengeteg hasonló zarándokút létezik, melyek...

Marvel maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a stúdió filmjeit és sorozatait!

Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan nézzétek kronológiailag helyes sorrendben a Marvel-moziuniverzum filmjeit, sorozatait és kisfilmjeit! 1. Amerika kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger) 2. Carter...

A másik út – Minisorozat (Unorthodox: Limited Series – 2020) [Kritika]

Hogyan utasítsuk vissza gyökereinket? Erre a kérdésre ad választ a Netflix sorozata, mely négy részben lebbenti fel előttünk egy Ultra-Ortodox zsidó közösségtől „szökő” fiatal...

Házimozi: A kör (The Circle – 2017) [Kritika]

A Harry Potter filmek nem csak Daniel Radcliffe számára hozták meg a sikert, hanem Emma Watsonnak is. 2011-ben került a mozik vásznaira az utolsó...