Pigcasso, a festő malac

COVID-os időkben nagy szükség van a művészetre.

És ez nem vicc. Egy malacot megmentettek a vágóhídtól. 2016-ban egy állatmenhelyre került, Dél-Afrikában. És ennek a malacnak az lett a neve, hogy Pigcasso (a pig/malac és Picasso nevének összeolvasztása).

De ez még mindig meseszagú. Vagy az is lehetne, azonban a malac kezd művészi karriert befutni. Pigcasso – a gondozója, Joanne Lefson, szerint – ugyanis már odakerülésének pillanatában nagy érdeklődést mutatott a színek és az ecsetek iránt. A művész malac mindent megevett és tönkretett az újonnan épített ólban, de az ottfelejtett ecseteket egyenesen imádta.

Forrás: Independent

A lényeg, hogy Pigcasso kapott festéket és ecsetet, hogy alkothasson. Kezdetben a projekt rekreációs célokat szolgált – hogy a malac szórakozhasson és jól érezze magát –, azonban a lelkesedés kitartott, remekművek születtek, melyeket immár nem lehetett a szőnyeg alá söpörni.

Így indult a világkarrier, mely most már ott tart, hogy a malac egyes képei 4000 dollárt (napi árfolyamon 1,16 millió forintot) érnek. A befolyt összeg állatjóléti projekteket támogat.

Ennyi a hír, ilyen távolságtartós időkben ennek is örülni kell. Az, hogy a malac karrierje kit bánt jobban, a kétlábú művészeket, vagy a művészetileg elnyomott többi állatot, talány. Lehet, hogy egyszerűen egy piaci rést töm be a művészeti palettán. Egy biztos: Pigcasso manapság valószínűleg jobban él, mint sok képzőművész szerte a világban.

Pigcasso honlapja: https://pigcasso.org/

Forrás: Independent


Friss

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Nobel-díjas író monodrámáját mutatják be a Trafóban

Az osztrák írónő Orpheusz és Eurüdiké-feldolgozása kiemeli a mítoszt az antik környezetből és 21....

Az Elfajzott Művészet című kiállítás története

1937-ben Németországban olyan kiállítást rendeztek a modern művészet legnagyobbjainak felvonultatásával, ami után az egyszerű...