szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Messze az otthon (Messze az otthon / Long Way Home – 2017) [Kritika]

Valami elindult a Magyar filmgyártás terén. Ezt csak az nem veszi észre, aki nem akarja. Mi sem bizonyítja jobban az előbbi állítást, hogy két éve a Saul fia, tavaly pedig a Mindenki című rövidfilm is Oscar-díjat nyert. Előbbi legjobb idegennyelvű film, míg utóbbi legjobb idegennyelvű rövidfilm kategóriában. És nem csak a magyar közönségfilmekre, valamint díj várományos alkotásokra fordítanak nagyobb figyelmet az alkotók hanem az úgynevezett független, szerzői filmekre is. Az utóbbi kategóriába tartozik a Gál Sándor által rendezett Messze az otthon című rövidfilm is.

A film egy Albert nevű katonáról szól, aki egy kietlen erdőben reked, ráadásul teljesen egyedül, miközben az ellenség is a nyomában lohol. Albertnak minden erejét össze kell szedni, hogy túlélje ezt a helyzetet és végre haza térhessen.

A Messze az otthon gyönyörű beállításokkal operál. Már a kezdő képsorok a képernyő/monitor elé szegezik az embert és a 13 perces játékidő alatt nyugtalanító hangulatával végig fent tartja a néző érdeklődését. A szépen beállított és szűrőzött képek mellett a kisfilm hangvágását is dicséret illeti. A robbanások, a fegyverropogások és a főszereplő zihálásának hangja mind olyan minőségben van jelen, amit akármelyik nagy költségvetésű film is megirigyelhetne.

A tökéletes tálalás mellé korrekt színészi játék és történet párosul. A főszereplő Albertet, Bárdi Gergő alakítja, aki jelenleg a Kolibri színház oszlopos tagja, de szerepelt már a 2006-os Mansfeld című nagyjátékfilmben is. Bárdi tisztességgel helytáll és képes elvinni a hátán az egész rövidfilmet. Játékán keresztül hiteles képet kapunk Albert kiszolgáltatottságáról és félelmeiről. A rendező nagyjából a film felénél pedig egy ügyesen felépített csavarral teljesen új kontextusba helyezi az addig látottakat. Az odáig eltelt 8-9 perc történései viszont lépésről lépésre megjósolhatóak és kiszámíthatóak. Ezen a téren némi újítás és egyediség nem ártott volna.

Habár a Messze az otthon már elkészült, de az Indiegogo oldalán még támogathatjátok a filmet, ezzel segítve a fesztiválokra való eljutását. Továbbá szeretném megragadni az alkalmat és arra buzdítani mindenkit, hogy támogassátok a feltörekvő magyar filmeseket, hogy még több, a Messze az otthonhoz hasonló, minőségi alkotás születhessen a jövőben.

Várható széleskörű bemutató: a jövő év folyamánMessze az otthon
Összességében
A Messze az otthon egy profi módon kivitelezett rövidfilm, amiről biztosan hallani fogunk még a jövőben különféle filmfesztiválok kapcsán.
Pozitívumok
Technikai oldalról hibátlan
Meglepő végkifejlet
Negatívumok
A csavart leszámítva túlzottan is kiszámítható cselekmény
70
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/