hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Jumanji – A következő szint (Jumanji: The Next Level – 2019) [Kritika]

A 2017-es Jumanji – Vár a Dzsungel annak ellenére, hogy remake volt hatalmas sikernek örvendett. Ezt pedig úgy érte el, hogy csavart a klasszikus 95-ös filmen. Elhagyta a társasozós koncepciót és helyette egy videojáték képében hozta el nekünk Jumanji világát. Ebben pedig, mint kiderült hatalmas potenciál rejlett, éppen ezért nem volt kérdés egy második rész elkészülte, amely a mai naptól már a mozikban is megtekinthető a Jumanji – A következő szint címmel.


A négy jó barát, Spencer (Alex Wolff, Dwayne Johnson), Bethany (Madison Iseman, Jack Black), Martha (Morgan Turner, Karen Gillan) és Frigó (Ser’Darius Blain, Kevin Hart) kapcsolata válságban van. Egy téli szüneti reggelen azonban Spencer-nek nyoma vész és barátai a keresésére indulnak. Hamar rájönnek, hogy útjuk újfent Jumanjiba vezetMissziójuk azonban most nehezebb lesz, mint legutóbb. Hiszen nem csak Alex-et kell megtalálniuk, hanem meg kell menteniük egész Jumanjit is egy újabb, veszedelmesebb fenyegetéstől, ami nem lesz könnyű, hiszen jól ismert avatárjaikkal sincs minden rendben, valamint a játék sem a régi.

Jake Kasdan vissztért, mint rendező és forgatókönyvíróként is besegített az első részt is jegyző Jeff Pinkner-nek. A történet ezúttal sokkal egyszerűbb, mint az előző részben volt, de nem is ez az igazi erőssége ennek a filmnek, hanem a szórakoztatás. Ez pedig meg is látszik a végeredményen, hiszen a film rendkívül vicces, szórakoztató és látványos. Az elején ugyan kicsit lassabban indul be a történet, de hála a dinamikus vágásoknak végig pörögnek az események és csak nagyon ritkán ül le a sztori. Ami nagyon nagy pozitívum az viszont az, hogy próbáltak minél több jelenetet külső helyszíneken, mint például: Hawaii, Új-mexikó, Canada, Ausztrália és Új-Zéland felvenni. Tehát az egzotikus tájak itt bizony valóságosak és tényleg csak ott használtak speciális effektet és zöld hátteret, ahol muszáj volt, ebből a szempontból tehát nagyon bevállalósak voltak. Ebben a részben több változtatást is hoztak a videojáték struktúrájába, amik nagyon jó táptalajt biztosítottak az alkotás humorának, amely egyébként jobban működik, mint ahogy azt tette az előző részben. A poénok jól időzítettek és egyáltalán nem hatnak erőltetettnek.

Kasdan és Pinkner mellett a komplett szereplő gárda is visszatért, kiegészülve pár új nagyobb (Danny DeVito, Danny Glover) és kevésbé nagy (Awkwafina, Rory McCann) névvel. A régi szereplőknek sikerült a maximumot kihozni magukból és az új szituációból, Dwayne Johnson, Karen Gillan és Kevin Hart a tőlük elvárt szintnél jóval többet hoznak. Jack Black egy kicsit ugyan a háttérbe szorult ebben az epizódban, de még így sem lehet rá panasz. DeVito és Glover sem zavar túl sok vizet, de cserébe rendkívül szórakoztatóak. Azonban az újonnan érkező Awkwafina (Ocean’s 8) pofátlanul ellopja showt még azzal a kevéske játékidővel is, ami jutott neki. Rory McCann (Trónok Harca) pedig tökéletes főellenfél még ha maga a karakter papírvékony is. A következő szint tényleg mindent a négyzetére emelt, a humort, a látványt és a szereplők számát is. Ami viszont nem kapott ebből a szorzóból az a történet, sőt akár mondhatjuk, hogy azt le is osztották kettővel. Azonban a szórakoztató hangulat és a feszes tempó elviszi a hátán az egészet és ezzel válik méltó folytatássá a Jumanji – A következő szint.


Jumanji - A következő szint
Összességében
A Jumanji – A következő szint méltó folytatása lett a 2017-es Jumanji – Vár a Dzsungelnek. Családbarát besorolásának köszönhetően pedig igazi karácsonyi móka lehet az egész család számára.
Pozitívumok
A komplett szereplőgárda
Awkwafina ellopja a showt
Remek humor és szórakoztató atmoszféra
Pörgős és látványos sztori...
Negatívumok
... ami az előző részhez képest kissé egyserűbb
A főellenfél kidolgozatlan maradt
75
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.