péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

„Ideje moziba menni” címmel rendez országos fesztivált a Cirko Film

A mozik újranyitásának örömére kilenc csodálatos, régóta várt filmet mutat be országszerte a Cirko Film 2021. május 27. és 30. között. A filmeket hetekkel (bizonyos esetekben hónapokkal) a mozibemutató előtt, négy napon át láthatja a hazai közönség az Ideje moziba menni! fesztivál keretében. Az újranyitás ünnepén lesznek szórakoztató, ugyanakkor gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások, európai romantikus vígjátékok és egy bensőséges hangvételű dokumentumfilm is.

A fesztiválhoz 22 mozi csatlakozott, köztük hat budapesti művészmozi (Cirko-Gejzír, Corvin, Kino, Művész, Puskin, Tabán), valamint 16 vidéki filmszínház.  (A mozik teljes listája lejjebb található.)

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével. A tavalyi Berlinale válogatásából érkezik a mozikba a megtörtént eset nyomán keletkezett, egy holokauszttúlélő különleges történetét bemutató Perzsa nyelvleckék és a 21. század kihívásaira – internetes zaklatás, közösségi média, reklámpszichológia – érzékenyen és abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése.  Az egyedi hangú lengyel alkotó, Małgorzata Szumowska (Az Ő nevében, Test) új filmje, a Soha többé nem fog havazni a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be: a misztikus történetben különös, karizmatikus gyógyító bukkan fel egy gazdag lakóparkban, és felbolygatja az ott élők unalmas, szorongással teli világát. 

Szintén Velencében debütált és itt nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak! is, amely egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonlását mutatja be. A nagy sikerű Mű szerző nélkül után, amely Gerhard Richter életének történetét mutatta be játékfilmes formában, most egy bensőséges hangvételű dokumentumfilmből ismerhetjük meg korunk egyik legjelentősebb képzőművészét: a Gerhard Richter, a festő segítségével betekintést nyerhetünk az alkotás folyamatába, illetve a nyilvánosság elől rejtőző művész múltjába és gondolataiba. A Rosa esküvője című film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be napsugaras mediterrán hangulatban, sok családi civakodással és igazi spanyol temperamentummal. 

Könnyedebb alkotások is várják majd a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket: a Szenvedélyes szomszédok című spanyol kamaradarab, amelyben a zseniális Javier Cámara neurotikus, Woody Allen-i alakításán nevethetünk, valamint a Mese a barátságról című francia film rivalizálásról, összetartozásról, emberi kapcsolatokról. 

Az Ideje moziba menni fesztivál helyszínei:

Cirko-Gejzír Mozi, Budapest  https://www.cirkogejzir.hu/

Corvin mozi https://corvinmozi.hu/

Kino Café Mozi https://kinocafemozi.hu/

Művész Mozi, Budapest  https://muveszmozi.hu/

Puskin Mozi, Budapest  https://puskinmozi.hu/

Tabán Mozi, Budapest  https://tabanartmozi.hu/

10’S mozi, Nyergesújfalu https://10smozi.com/

Apolló Mozi, Pécs https://www.apollopecs.hu/

Art mozi, Zalaegerszeg http://www.artmozizeg.hu/

Barátság mozi, Székesfehérvár https://baratsagmozi.hu/

Belvárosi Mozi, Szeged https://belvarosimozi.hu/

Center Mozi, Békéscsaba https://www.centermozi.hu/

Duna Mozi, Visegrád https://www.visegrad.hu/mozi

KMKK Art Mozi, Celldömölk http://artmozi.celldomolk.hu/

Krúdy Mozi, Nyíregyháza http://krudymozi.hu/

Lehel Film-Színház, Jászberény https://www.lehelfilmszinhaz.hu/

Művészetek Háza, Miskolc https://muhamiskolc.hu/urania-beke-mozi

Otthon Mozi, Kecskemét https://otthon-mozi.hu/

P’art Mozi, Szentendre https://partmozi.hu/

Savaria Mozi, Szombathely https://savariamozi.hu/

Szivárvány mozi, Kaposvár https://www.szivarvany.egyudkaposvar.hu/

Tisza mozi, Szolnok http://www.tiszamozi.hu/

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.