szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: RAID – A törvény nemében (Raid dingue – 2016)

Magyar cím: RAID – A törvény nemében
Eredeti cím: Raid dingue
Műfaj: akció, vígjáték
Gyártás éve: 2016
Rendező: Dany Boon
Szereplők: Dany Boon, Alice Pol, Michel Blanc, Yvan Attal, Sabine Azéma
Forgatókönyvíró: Dany Boon
Gyártó: Pathé, Canal+
Játékidő: 105 perc
Magyarországi mozipremier: 2017. ‪augusztus 17.
Forgalmazó: ADS Service Kft.
Korhatár: 12+
Szinkronos előzetes:

Az az igazság, hogy sokszor dicsérem a franciákat, mert szinte minden területen képesek lenyűgözni: gasztronómia, divat, kultúra, építészet, festészet, irodalom, zene… és a filmek. Megvan bennük az a bizonyos „je ne sais quoi”, amit nem lehet sem utánozni, sem megtanulni, sem elmagyarázni.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy ha film akkor európai, ha vígjáték akkor francia. Felsorolni is nehéz lenne hányszor dolgoztatták meg a rekeszizmainkat az olyan legendás nevettetők, mint Louis de Funés a csendőr-filmekben, Pierre Richard a felemás cipőben, vagy akár Gerard Depardieu (Apám a hős, Pofa be!), Jean Reno (Pofa be!, Jöttünk, láttunk, visszamennénk) és Christian Clavier (Asterix és Obelix, Jöttünk, láttunk, visszamennénk, Bazi nagy francia lagzik), de ne feledkezzünk meg Luc Besson Taxi filmjeiről, vagy Omar Sy Életrevalókban nyújtott alakításáról sem. A francia vígjátékokat és annak koronázatlan királyait lehetetlenség a teljesség igényével felsorolni, azonban az kétségtelen, hogy Dany Boon nevét lehagyni erről a listáról egyre nagyobb illetlenség lenne.

A karakteres arcú színész első sikereit humoristaként érte el még a kilencvenes évek elején, majd mind gyakrabban tűnt fel vígjátékok kisebb nagyobb szerepeiben, a nézők pedig imádták a kisugárzását és vérbő humorát. Az igazi áttörést és a nemzetközi elismerést az Isten hozott az Isten háta mögött című film hozta el számára, mára pedig az egyik legjobban kereső európai színész lett. Ha megnézzük a filmográfiáját, szinte kizárólag vígjátékokban látjuk, ami a fizimiskáját elnézve egyáltalán nem meglepő. Legtöbb filmje elnyerte a szakma és a közönség tetszését is, ráadásul többet közülük rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyez (Isten hozott az Isten háta mögött, Szuper hipochonder, Finánc a pácban).  

A franciák legmenőbb komikusa idén két új filmben is látható: az egyik a nyár elején bemutatott, azóta kissé vegyes visszajelzéseket kapott A sóher, a másik pedig az augusztusban mozikba kerülő RAID – a törvény nemében, amiről az előzetes azt ígéri, hogy a nyár vígjátéka lesz.

A történet amolyan fordított Beépített szépség: a kissé szeleburdi Johanna Pasquali (Alice Pol), minden vágya, hogy első nőként csatlakozzon a RAID nevű elit kommandóhoz, ahova csak a legrátermettebbek kerülhetnek be. Magas rangú édesapja közbenjárására felvételt nyer a kiképzésre, Frossiard ügynök (Dany Boon) minden tiltakozása ellenére. A nőgyűlölő kiképzőtisztre hárul így a feladat, hogy az ügyetlen fruskából kemény zsarut csináljon.

Dany Boon három évvel ezelőtt már dolgozott Alice Pol-lal, aki a Szuper hipochonderben jól hozta a harmadgenerációs kelet-európai forradalmárt, bár csak a játékidő egyharmadában volt aktívan jelen a vásznon. Ezúttal viszont igazi főszerepet kapott a színész-rendezőtől. Pol-ról eddig nem sokat tudni, ez lesz a második olyan nagyjátékfilmje amiben főszerepet játszik, és az első olyan, ahol a cselekmény az ő karaktere köré épül. Mivel színészi játékának sokoldalúságát eddig nem volt lehetősége szélesebb közönség előtt bizonyítani, nagy kérdés, hogy jellegzetes franciás arcvonásai és kétségtelenül kifinomult megjelenése elegendő lesz-e ahhoz, hogy idővel felvételt nyerjen Catherine Deneuve, Sophie Marceau, Marion Cotillard és Audrey Taotou nevével fémjelzett elit csoportba is.

Egy szórakoztató vígjátékhoz viszont minden adott: a történet, a szereposztás és Dany Boon, akinek neve ismét rendezőként és forgatókönyvíróként is feltűnik a stáblistán. Boon saját bevallása szerint élete végéig megélne csak a jogdíjakból, így már rég nem a pénzért csinálja a filmjeit, hanem azért, hogy megnevettesse az embereket. Ez igazán szép tőle. Kérdés azonban, hogy képes lesz-e valami újat is hozni, vagy csak a korábban jól működő komponenseket hasznosítja újra? A RAID – törvény nemében valóban a nyár vígjátéka lesz? Esetleg még annál is több? Vagy csak egy másodosztályú komédia, amire az ember nem is emlékszik, miután kimegy a moziból? Augusztus 17-én kiderül.

RAID - A törvény nemében
Vélemény
A filmtől szerethető karakterek, és a rendező stílusát ismerve helyzetkomikumokra épülő, altesti humortól mentes poénok várhatóak.
Pozitívumok
Negatívumok
80
Ennyire ajánjuk