szerda, november 29, 2023

Vérapó kihagyhatatlan, mert a Mikulás drágán adja az életét

Bevallottan a Drágán add az életed! volt az egyik ihletforrás a Vérapó című vidám karácsonyi gyilkolászás alkotói számára: a nagy ünnep előestéjén a Mikulás kénytelen megmutatni egy csapat vérszomjas zsoldosnak, hogy a nagyszakállú apó puttonya nem csupán diót és mogyorót rejt.

A film rendezője, a norvég Tommy Wirkola (Náci zombik, Boszorkányvadászok) más előképeket is büszkén fel tud sorolni. Az egyik nyilvánvalóan a Reszkessetek, betörők!, ahol egy kisfiú kínozza módszeresen a gonosztevőket a karácsony tiszteletére, de Wirkola számára a Tapló télapó is hatalmas lendületet adott. A folytatással is megfejelt keserű vígjátékban az Oscar-díjas Billy Bob Thornton lecsúszott, alkoholista színészt alakít, aki decemberben Mikulásként tesz szert némi mellékesre, miközben egyik zűrből a másikba keveredik, és próbál viszonylagos rendet teremteni abban a romhalmazban, ami az ő élete.

„Ez a darab az egyik kedvenc filmem, és a szelleme végig ott lebegett a Vérapó forgatási helyszínei felett – mondja Wirkola. – A Tapló télapó a legdurvább élethelyzeteket sorakoztatja fel, és tele van abszurd humorral, mégis közvetíteni tudja a karácsony örök üzenetét. Az ember úgy jön ki boldogan szökdécselve a moziból, hogy hamisítatlan karácsonyi filmet látott. Szerintem a Vérapó is ilyen lett.”  

Forrás: UIP-Dunafilm

Friss

Star Wars: Egy még újabb történet

Ahsoka Tano, Plo Koon, Darth Plagueis, Darth Bane, Kylo Ren, Cad Bane, Trilla Suduri,...

Harc a fronton és a hálószobában: Napóleon (Napoleon, 2023) kritika

Ridley Scott a korához képest igen termékeny rendezőnek számít Hollywoodban. A múltban több, ikonikus...

A legkeményebb pap – A pápa ördögűzője (The Pope’s Exorcist – HBO Max – 2023) kritika

A pápa ördögűzője, annak a Gabriel Amorth atyának az életútjából merített inspirációt, aki a...

Egy bukdácsoló táncos – A balerina (Ballerina – Netflix, 2023) kritika

Ennek a Netflixen megjelent dél-koreai akciófilmnek egyértelműen az volt a célja, hogy John Wick-i...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Barbie, a diadalmas

Vajon ki 2023 legnagyobb, legerősebb, legvonzóbb mozilénye? Hát egy tágra nyílt szemű, vékony, szőke...

Ott ér véget, ahol elkezdődött – Insidious – A vörös ajtó holnaptól a mozikban!

Az immár legendás Insidious horrorfranchise záródarabjában a teljes eredeti stáb visszatér, hogy újabb hátborzongató, álomszerű vízióval...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...