fbpx
5.7 C
Budapest
szombat, január 23, 2021
Kezdőlap Filmsomnia Hírek Nyolc perces álló taps fogadta Luca Guadagnino Sóhajok remake-jét

Nyolc perces álló taps fogadta Luca Guadagnino Sóhajok remake-jét

A Velencei Filmfesztivál keretein belül mutatták be Luca Guadagnino új remekművét, a Sóhajokat (Suspiria). Dario Argento 1977-es kultfilmjének remake-je két órán keresztül igyekszik lekötni nézőit, ám a premieren akadt olyan, aki inkább telefonjával foglalatoskodott – a több percesálló tapsos méltatás aztán a rendező szívét is megenyhítette. A hozzánk novemberben érkező, feltételezéseket latolgató misztikus horror nagy kihívást jelentett a főszereplők számára is, hiszen a rendező koreográfiákkal viszi keresztül nézőit a film történésein.

A hazai mozikban 2018. november 8-án debütáló horror 1977-ben játszódik, amikor a Szürke ötven árnyalatának főszereplője, Dakota Johnson (Susie Bannion) Berlinbe érkezik, hogy a Markos Tanz Company tagja lehessen. A méltán híres tánctársulat egyik tagja éppen ekkor titokzatosan eltűnik, egy másik táncos pedig igyekszik a végletekig elmenni, hogy kiderítse, milyen sötét titkot rejteget a vezetőség. Susie ott tartózkodása alatt rengeteget fejlődik, hiszen a társulat vezetője, Madame Blanc (Tilda Swinton) foglalkozik vele.

A Velencében debütáló filmet nyolc perces álló tapssal örvendeztették a kritikusok, ám a bemutatón akadt olyan résztvevő is, aki inkább a telefonját nézte:

Körülbelül tíz sorral előrébb, mint ahol mi ültünk Tilda Swintonnal, volt egy srác, aki folyamatosan nyomkodta a telefonját. Egész este csak arra tudtam gondolni, hogy odamegyek hozzá és jelzem, mennyire tiszteletlen. Egyenesen utáltam, hogy a kijelző fényével zavarja az előadást.

– méltatlankodott a Szólíts a neveden című filmmel 2018-ban Oscar-díjra is jelölt rendező, Luca Guadagnino. A hosszas tapsvihar aztán felülírta benne a negatív érzéseket.

A Dario Argento-film átiratának egyik érdekessége, hogy nem játszik benne férfi szereplő. Az egyetlen Lutz Ebersdorf lenne, viszont spekulációk szerint, hihetetlen ügyes maszkmesterek segítségével ezt a szerepet is Tilda Swinton tölti be. A feltevést a rendező egy félrehúzott mosollyal se nem cáfolja, se nem erősíti meg, Dakota Johnson pedig diplomatikusan csak annyit nyilatkozott, hogy a kérdés a rendező urat illeti meg.Ebersdorfnak már IMDb profilja is fellelhető, ezzel pedig a kétkedés tovább mélyül.

Dakota Johnsonnak ennél sokkal nagyobb kihívást jelentettek az eredeti filmnél sokkal intenzívebb táncjelenetek.

Úgy éreztük, hogy a táncnak részt kell vennie a boszorkányság folyamatában, így az egy nagyobb rituálé felé irányul, és ez lesz a film lényege.

indokolta változtatását a rendező.

Johnson így már egy évvel a forgatás előtt elkezdte az edzéseket, ám elmondása szerint, még így is rémisztő volt számára mások előtt mozognia. Ezen jelenetek horrorisztikumát tovább emelik a kézzel csomózott, vörös kötélből készített ruhadarabok, amelyek Giulia Piersantijelmeztervező ötletei alapján a vér csöpögő érzését keltik. A Sóhajok hangulatát Thom York, a Radiohead énekesének dalai fokozzák tovább és teszik még rémisztőbbé, amelyet a magyar filmvásznakon a Cinetel filmforgalmazó gondozásában láthatunk ősszel.

Forrás: Cinetel

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB