fbpx
8.6 C
Budapest
vasárnap, március 7, 2021

Minden, amit a Shazam! című filmről tudni érdemes

Shazam! Ezt hallva sokaknak egy zenefelismerő alkalmazás juthat az eszébe, viszont teljesen másról van szó! Shazam ugyanis a DC egyik következő filmjének főszereplője, mely hamarosan a mozikba kerül. Elképzelhető, hogy ezt a karaktert azok a mozinézők, akik nem feltétlenül hardcore képregény fanok, nem nagyon ismerik, pedig igencsak jelentős szerepet töltött be a képregények történelmében. A hős először 1940-ben, a Fawcett Comics által mutatkozott be a képregények világában Marvel Kapitány néven. Félreértés ne essék, ez nem a Marvel képregényekből ismert Captain Marvel, akinek filmje szintén nemrég debütált a mozikban. Bizony, a karakter hosszú éveken át viselte ezt a nevet a képregényekben. Mindaddig így szólították, amíg a National Publication (a későbbi DC Comics) lépéseket tett annak érdekében, hogy megszüntessék a karaktert, ugyanis úgy vélték, hogy a hős egyértelműen Superman utánzata. Valamilyen szinten érthető volt az aggodalom, ugyanis a karakter népszerűsége már- már meghaladta Supermanét is, sőt Marvel Kapitány volt az első szuperhős, akinek történeteit megfilmesítették. Ezután hosszas jogi procedúra után Marvel Kapitány köddé vált a képregényvilágban. Hosszú évek után éledt csak fel újra a poraiból a hős, akit ezután megfosztottak a nevétől. Történt ugyanis, hogy amíg a karaktert jegelték, a Marvel Comics jogi úton szert tett a Captain Marvel névre, így eredeti tulajdonosa nem használhatta azt többé. Ezek után már hivatalosan is Shazam-ként került újra a köztudatba a karakter.

Miután elhelyeztük a karaktert a képregényhősök világában, ideje, hogy beszéljünk kicsit a készülő filmről. A 2018-as ComicCon-on érkezett meg a film első előzetese, amely elég jól ismerteti a film storyját: Billy Batson (Asher Angel), a kissé problémás tinédzser új nevelőszülőkhöz kerül, ahol megismerkedik új mostohatesójával, Freddy Freeman-nel (Jack Dylan Grazer). Egy napon Billy felül egy metróra, aminek végállomásaként eljut egy Shazam nevű varázslóhoz, aki az örökkévalóság sziklájánál várja őt. A furcsa varázsló arra kéri Billyt, hogy mondja ki a nevét, amivel 6 varázserőt kaparinthat meg:

Salamon bölcsességét
Hercules erejét
Atlasz állóképességét
Zeusz mágikus hatalmát
Akhilleusz bátorságát
Merkúriusz gyorsaságát

Ezután a fiatal Billy hirtelen egy felnőtt szuperhősként találja magát. A továbbiakban azt láthatjuk, ahogyan Billy Freddy segítségével próbál rájönni, hogy milyen képességekkel is bír. Az előzetesben, ha rövid ideig is, de láthatjuk a film antihősét, Dr. Thaddeus Sivanát, akit Mark Strong alakít majd. Shazamot pedig Zachary Levi alakítja majd, aki látszólag fürdik a szerepben.


Mit is várhatunk ettől a filmtől?

Mindenképpen azt, hogy egy új, üde színfolt lesz a DC filmes alkotásai között. A könnyed hangvétel és a DC filmekre jellemző sötét tónus mellőzése mindenképp egy érdekes kísérlet lehet. Az előzetest megnézve személy szerint Shazam karaktere nekem olyan a DC világában, mint Deadpool a Marvel univerzumban. Ő képviselheti a humort a néha túl komolyan vett alkotások közt. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a karakter része- e a DC filmes univerzumának, mindenesetre az előzetes jó néhány Easter Egget hint el a maga szűk három perce alatt. Az is nagy kérdés, hogy a filmes adaptáció mennyire hűen követi majd a képregényekben történteket. Ugyanis már az előzetesben is fellelhető egy- két apróbb változtatás, például Billy karakterénél, akit a filmben egy problémás kamaszkorú árva szerepében látunk, míg a képregényben a szülei halálát követően hajléktalanként, majd újságíróként tűnik fel. Továbbá azt sem tudjuk, hogy Billy további mostohatestvérei a képregényhez hasonlóan itt is kapnak majd szuper erőt, vagy ezt a film igyekszik kihagyni majd a történetből.

A filmet egyébként az a David F. Sandberg rendezte, aki eddig leginkább a horror műfajában alkotott jelentőset, ugyanis az ő nevéhez fűződik a 2016- os Amikor kialszik a fény című alkotás, valamint a 2017-ben mozikba került Annabelle 2: A teremtés is, ami a tavalyi év egyik legjobban sikerült alkotása lett ebben a műfajban. A rendező eddigi munkásságát figyelembe véve, így talán kicsit fellélegezhetünk, ám teljesen megnyugodni semmiképpen nem szabad, ismerve az utóbbi évek DC alkotásait. Sajnos a Batman Superman ellen óta a DC filmjei sorra hasalnak el a Marvel filmekhez képest. Persze vannak kivételek, mint például a Wonder Woman, vagy az Aquaman, amely a DCEU első egymilliárd dollárt termelő alkotása lett.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy Shazam karaktere abszolút megérdemel egy lehetőséget a nagyvásznon. A szokásos DC művektől eltérően egy teljesen új irányvonalat képviselő alkotás lesz, amely ha jól sáfárkodik az alapanyaggal, véleményem szerint egy nagyon kellemes, pozitív film lehet majd. Legalábbis, csak reménykedhetünk, hogy a Warner most egy olyan filmet rak össze, ami egy kicsit feledteti az elmúlt évek DC filmjeinek vérszegénységét és a Shazam! nem úgy vonul be a köztudatba, mint egy újabb „ DC ziccer”.

Ahhoz, hogy választ kapjunk, már nem kell sokat várnunk, ugyanis Shazam! 2019. április 4-én bemutatkozik a hazai mozikban is.

Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.
Hírdetés

LEGFRISSEBB

Megnyílt a Bethlen Téri Színház pályázata újcirkuszi és online előadások létrehozására

A Bethlen Téri Színház ismét meghirdeti a Találkozások tehetségprogram színházi alkotói pályázatát. Idén, alkalmazkodva a jelenlegi körülményekhez, ONLINE színházi vagy összművészeti produkciók létrehozására adhatják...

Megérkezett a Lupin 2. évadának első előzetese

A héten tették közzé a Netflixen a Lupin sorozat második évadjának teaserét. Az első évad szerethető tolvaj igazságosztója sokunk szívébe belopta magát, és egy...

Szuperhős történetbe burkolt terápia: WandaVízió minisorozat (WandaVision – Disney+, 2021) kritika

Minden hibája ellenére az MCU legnagyobb erőssége, hogy képes tanulni a hibáiból és több-kevesebb sikerrel meg is próbál javítani azokon. Ezáltal már többször mondtam...