fbpx
-3.6 C
Budapest
csütörtök, január 28, 2021
Kezdőlap Filmsomnia Hírek Hihetetlen igaz történet alapján készült Spike Lee új filmje, a BlacKkKlansman

Hihetetlen igaz történet alapján készült Spike Lee új filmje, a BlacKkKlansman

A számos díjjal kitüntett Spike Lee egy valódi amerikai hős igaz történetét meséli el. A hetvenes években járunk, Amerikában egyre nőnek a társadalmi feszültségek, mert erőre kaptak a hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő polgárjogi mozgalmak. Ron Stallworth (John David Wasington) az első afroamerikai nyomozó a Colorado Springs-i rendőrségnél. Érkezését kétkedve, sőt nyílt ellenszenvvel fogadják a testület tagjai. Stallworth elhatározza, hogy nevet szerez magának és övéinek, bizonyítván rátermettségét, ezért veszélyes küldetésre adja fejét: úgy dönt, beépül a Ku Klux Klanba és leleplezi őket. Telefonon kapcsolatba lép a szélsőséges szervezettel, fehér fajgyűlölőnek adva ki magát, és hamarosan eljut a legbelső körig. Még a Klan Birodalmi Varázslójával, David Duke-kal (Topher Grace) is sikerül kapcsolatot kiépítenie, aki nagy becsben tartja Ront, amiért a Fehér Amerika felemelkedésének szenteli életét. Ahogy egyre bonyolultabbá válik a fedett nyomozás, Stallworth tapasztaltabb kollégája, Flip Zimmerman (Adam Driver) vesz részt a személyes találkozókon a Klan tagjaival, s fontos információkat szerez nagyszabású terveikről. Stallworth és Zimmerman együtt vágnak neki, hogy legyőzzék a KKK-t, amelynek valódi célja, hogy tompítsa erőszakos retorikáját a szélesebb szavazóközönség megnyerése érdekében.

https://youtu.be/ScK4-UntnTc

Ron Stallworth, a Colorado Springs-i rendőrség első afroamerikai nyomozója először azzal tüntette ki magát, hogy magát álcázva részt vett Kwame Ture, a Fekete Párducok Pártja vezetőjének előadásán. A fiatal nyomozó élete nem sokkal ezután vett éles fordulatot. Az újságban belebotlott egy hirdetésbe, amelyben a Ku Klux Klan ordító betűkkel toborzott új tagokat. Stallworth számos veszélyes kapcsolatfelvétel után bekerült a KKK belső köreibe, még a legfőbb vezetővel, David Duke-kal is jó kapcsolatokat ápolt. Duke magától soha nem jött rá, kicsoda Stallworth és milyen származású. 2014-ben a nyugdíjas Stallworth kiadta emlékiratait Black Klansman címmel, és mindenki elámulhatott azon, hogyan lett egy fekete nyomozó a KKK tagsági igazolvánnyal rendelkező tagja. Hollywood majdnem azonnal lecsapott a történetre, ajánlatokkal halmozva el a szerzőt. Stallworth azonban óvatos volt, mert nem akarta, hogy élettörténete rossz kezekbe kerüljön.Aztán jött a QC Entertainment és megszerezte a filmjogokat, majd beszállt a Monkeypaw is, amely Jordan Peele Tűnj el! című filmjét jegyzi, végül csatlakozott hozzájuk Jason Blum cége, a Blumhouse is. Ezzel újra együtt volt a rendkívül nagy sikerű Tűnj el! produkciós csapata, és mindannyian egyetértettek abban, hogy Spike Lee az egyetlen rendező, aki tökéletesen vászonra tudja vinni Stallworth történetét.

Úgy éreztem, ezt a filmet a jóisten is Spike Lee számára találta ki, annyira passzolt hozzá a stílusa. Furán vicces, feszült, felemelő. Műfajilag pontosan behatárolható, miközben az élet írta. A könyvvel együtt elküldtem a forgatókönyvet Spike-nak. Pár nappal később már jobban ismerte a forgatókönyvet, mint én. Igazi mester ez a csávó.

– magyarázza Peele

Lee felkérte Kewin Wilmottot, a Texasi Egyetem filmtanszakának professzorát, aki régi munkatársa, hogy mondjon véleményt, hogyan lehetne megfilmesíteni Stallworth történetét, egyben miként értékeli David Rabinowitz és Charlie Wachtel első forgatókönyv-változatát. Végiggondolták, Stallworth története segítségével hogyan lehetne összekötni múltat és jelent, azokat a momentumokat hangsúlyozva, amelyek ma aktuálisabbak, mint valaha. A történet ugyan a hetvenes években játszódik, Lee és Wilmott azonban nem történelmi alkotásnak tekinti a Csuklyásokat.

Tudtuk, hogy mit kell tennünk – kortárs történetet kell elmesélnünk, hogy az emberek ráismerjenek arra az őrült világra, amiben élünk.

– mondja Lee.

Ez a történet egy olyan emberről szól, aki szembeszáll a legszörnyűbb gyülölettel, ami csak országunkat sújtja. És ezt úgy teszi, hogy közben a szeme sem rebben – ha ez a történet nem lenne igaz, senki nem találná hihetőnek.

– magyarázza Ray Mansfield producer

Ron Stallworth egy kicsit megváltoztatta társadalmunkat. Volt elég vér a pucájában ahhoz, hogy tegyen értünk valamit.

– vette át a végén a szót Shaun Redick producer

Forrás: UIP-Duna Film

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB