7 C
Budapest
csütörtök, október 22, 2020
Kezdőlap Filmsomnia Hírek A cannes-i magyar díjazott Egy nap, valamint Lars von Trier botrányfilmje, a...

A cannes-i magyar díjazott Egy nap, valamint Lars von Trier botrányfilmje, a Ház, amit Jack épített is érkezik a magyar mozikba!

Szombaton ért véget a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A Kritikusok Hete szekcióban versenyzett az idei cannes-i program egyetlen magyar játékfilmje. Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása végül a kritikusok FIPRESCI-díját nyerte meg. A világ legrangosabb ‘A’ kategóriás seregszemléjének egyik legnagyobb szenzációja volt az összesen négy díjjal jutalmazott Lány, a belga Lukas Dhont első játékfilmje. A Lány elnyerte a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat, az Un Certain Regard versenyszekcióban a legjobb színésznő elismerését (Victor Polster), a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját, valamint a Queer Pálmát. A fesztiválon az egyik legjobb kritikákat kapó film a Klimax volt. Gaspar Noé alkotása a Rendezők Kéthete szekcióban szerepelt, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége CICAE-díját nyerte el. A hivatalos program részeként került bemutatásra Lars von Trier A ház, amit Jack épített című filmje, amelynek nagy visszhangot váltott ki a bemutatója. Az Egy nap, a Lány, a Klimax és A ház, amit Jack épített egyaránt a Vertigo Média forgalmazásában kerül mozikba az ősz folyamán.

Szilágyi Zsófia Egy nap című játékfilmje a Kritikusok Hete szekcióban mutatkozott be. Remek kritikákat kapott, s végül a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A zsűri indoklása szerint:

Szilágyi Zsófia figyelemreméltó magabiztos bemutatkozásában a pontos kamera és az erőteljes rendezés egy teljesen hétköznapi helyzet rendkívüli feszültségét és intenzitását érzelmekkel, humorral, drámaian jeleníti meg.

Szilágyi első mozifilmje Szamosi Zsófia főszereplésével egy háromgyerekes anya egy napját meséli el, a cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül. Az aprólékos részetekkel realista módon bemutatott mindennapi események mögött a feszültséget a nő házassági válsága és családja szétesése miatti félelme adja, amelynek megakadályozására a napi rohanásban egyszerűen nem marad lehetősége. Az Egy napot ősszel láthatja a magyar közönség.

A fesztivál egyik legnagyobb sikerét érte el a belga Lány, Lukas Dhont első játékfilmje. Az egy nemátalakító műtét előtt álló tinédzser vívódásait, hétköznapi küzdelmeit fantasztikus színészi alakításokkal és rendezéssel bemutató Lány összesen négy díjat nyert Cannes-ban, s mások mellett az Egy nap elől vitte el a legjobb elsőfilmesnek járó Arany Kamera-díjat. A Lány novemberben kerül a magyar mozikba.

Gaspar Noé Klimax című filmje a Rendezők Kéthete szekció egyik legjobb fogadtatásában részesülő alkotása volt. A Klimax amatőr színészekkel felvett őrült utazás, táncfilm, melyet meghatároz a zene és a ritmus, a hedonista élvezetek és a fiatalos hév és lendület. Az egy társaság erdei mulatozását bemutató Klimax az artmozik CICAE-díját érdemelte ki. A Klimax várhatóan novemberben kerül a mozikba.

Lars von Trier A ház, amit Jack épített című filmje Trier korábbi filmjeihez hasonlóan megosztott a cannes-i közönséget. Valaki hangosan kifütyülte, más szerint olyan rég nem látott mestermű lett, ami Arany Pálmát érdemelt volna, ha a versenyprogramban szerepel. Kétségtelen tény, hogy az egy sorozatgyilkos elméjébe bepillantást engedő alkotás több egy egyszerű thrillernél. Kegyetlen és sokkoló, de egyúttal rendkívül sokrétű szerzői darab, nagyívű művészi ambíció, olyan világsztárok közreműködésével, mint Matt Dillon, Uma Thurman, Bruno Ganz, és Riley Keough. A ház, amit Jack épített november 29-től látható a magyar mozikban.

Forrás: Vertigo Média

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB

Vadon (Wild – 2014) [Kritika]

Ha meghalljuk azt a szót, hogy zarándoklat, a legtöbb embernek valószínűleg az El Camino fog beugrani. Természetesen ezen kívül rengeteg hasonló zarándokút létezik, melyek...

Marvel maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a stúdió filmjeit és sorozatait!

Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan nézzétek kronológiailag helyes sorrendben a Marvel-moziuniverzum filmjeit, sorozatait és kisfilmjeit! 1. Amerika kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger) 2. Carter...

A másik út – Minisorozat (Unorthodox: Limited Series – 2020) [Kritika]

Hogyan utasítsuk vissza gyökereinket? Erre a kérdésre ad választ a Netflix sorozata, mely négy részben lebbenti fel előttünk egy Ultra-Ortodox zsidó közösségtől „szökő” fiatal...

Házimozi: A kör (The Circle – 2017) [Kritika]

A Harry Potter filmek nem csak Daniel Radcliffe számára hozták meg a sikert, hanem Emma Watsonnak is. 2011-ben került a mozik vásznaira az utolsó...